Longevitatea ţine de gene, nu de stilul de viaţă


Țigările, alcoolul sau fast-food-ul nu îți afectează longevitatea, dacă o ai în gene. Un studiu pe sute de centenari arată că aceștia au vicii la fel ca oamenii care trăiesc mai puțin.







Unii dintre aceștia au fumat timp de 85 de ani, alții au fumat mai mult de două pachete de țigări pe zi. Nu au făcut mult sport, dar nici nu au avut mai multe șanse de a fi obezi decât cei care au trăit mai puțin.
Vestea proastă este că e aproape imposibil să afli dacă ești unul dintre cei binecuvântați cu această longevitate. Cu alte cuvinte, nu există scuze pentru a nu ne îngriji de sănătate.
Aproape 500 de bărbați si femei cu vârste între 95 și 109 ani au fost chestionați cu privire la stilul de viață pe care l-au avut. Participanții la studiu erau evrei ashkenazi care au, în cadrul grupului, o varietate mai restrânsă a genelor decât în cadrul populației generale, fiind mai ușor pentru cercetători să identifice efectele geneticii.
Rezultatele au fost comparate cu cele ale unui grup de persoane născute în aproximativ aceeași perioadă, dar cu o durată de viață normală.
Dacă stilul de viață ar fi fost mai important decât genetica, rezultatele ar fi arătat că centenarii ar fi dus o viață mai sănătoasă decât ceilalți, dar nu a fost cazul. Dimpotrivă, incidența dietelor, țigărilor și a alcoolului a fost mai mare în rândul celor care au atins vârsta de 100 de ani.
„Studiul sugerează că centenarii au gene ale longevității care îi protejează de efectele dăunătoare ale stilului de viață nesănătos”, spune cercetătorul Nir Barzilai, de la Colegiul de Medicină „Albert Einstein” din New York.

Advert